Alla vet att god hygien är a och o för den träningsmedvetne, och forskning visar att den som vill lukta gott måste kämpa för det. Faktum är att den som är vältränad faktiskt svettas mer – och därmed luktar mer – än den otränade. Men det finns tricks att ta till.

Att svettas är varken onaturligt eller farligt, utan kroppens sätt att reglera temperaturen. Det är inte svetten i sig som kan lukta, utan lukten uppstår i kontakt med de bakterier som finns på huden. Det kan ibland lukta obehagligt, men det går naturligtvis att tvätta bort, och det finns en hel del knep att ta till för att minska odören.

Mattias Folkesson är forskare och undervisar inom idrott vid Örebro universitet, och reder ut svettens funktioner. Utan svetten skulle vår kroppstemperatur stiga till en farlig nivå vilket skulle påverka kroppens samtliga funktioner. Han förklarar att svetten kyler ner kroppen och dessutom reglerar kroppens saltbalanser. Det är inte ovanligt att svettas mellan en halv till tre liter svett under ett träningspass. Svetten är sammansatt av vatten och salt – men också av mineraler som zink, magnesium och koppar. Den exakta sammansättningen är dock individuell, och skiljer sig från kropp till kropp.

Ett tips han delar med sig av är att låta bli att torka bort svetten allt eftersom. Att göra det leder till att du svettas ännu mer. När svetten inte får avdunsta uppnås inte kylningseffekten, och kroppen ökar då produktionen av svett. Vi slutar inte heller svettas direkt när vi slutat träna – en viss eftersvettning pågår, eftersom energiomsättningen fortfarande är förhöjd. Kroppen fortsätter att producera värme som den vill bli av med.

Om du ska träna riktigt tufft rekommenderar Mattias Folkesson att man fyller på vätska redan fyra till sex timmar innan träningspasset. Detta gör att kroppen hinner ta till sig vätskan. Om du bara ska träna ett kortare pass, cirka en timme långt, behöver du inte kompensera med vätska under själva passet. Svettning är alltså en konst värd att lägga ner lite tid på! Även om det inte alltid doftar ljuvligt är det en sund och frisk process som visar att din kropp fungerar som den ska. Skäms inte för din svett, utan bär den med stolthet.