Att cykling är bra för både kropp och själ, det är ett som är säkert – och någon som är ett livs levande bevis för detta är 93-åriga Elvira som tack vare att äldreboendet Balders är ett livsstilsboende och erbjuder därför cykel till sina boende.

Tidigare har vi skrivitCykelbana mindre om hur man enkelt kan förbättra sin kondition genom att cykla, och det är något som gäller alla åldrar. Och det är något som äldre boendet Balders båge tagit vara på. Det är nämligen ett ålderdomshem utöver det vanliga där man fokuserar på inriktningen utevistelse och trädgård, därför har man också en cykel för de boende att använda om de vill – och en som är en van användare av denna cykel är 93-åriga Elvira Jansson.

Får hjälp med cyklingen

Att man inte längre kan trampa fram på pedalerna för egen hand är inget som hindrar en cykeltur. Balders båges cykel har på ena sidan ett lågt fotstöd och istället för en vanlig sadel har man en bekvämare stol som armstödet går att fälla upp för att göra det lättare att ta sig upp på cykeln, dessutom har den pedaler på passagerarsidan också, skriver Norrtälje tidning som är där för att intervjua Elvira. Cykeln som boendet har är nämligen en side-by-side-cykel vilket betyder att personen som kör sitter bredvid och både tampar och styr, plus att den även har en elmotor så att trampningen blir lättare, något som kan vara behövligt när det alltid är två personer som cyklar. Elvira, till exempel, cyklar tillsammans med vårdaren Robert som sitter på styrplatsen och eftersom cykelns batteri håller i flera timmar har Robert också lovat en lång cykeltur – som de ger sig iväg på så fort intervjun med tidningen är avklarad, för visst stämmer det: alla mår bra av att cykla, oavsett om man sitter vid tramppedalerna eller inte!