Mars månad närmar sig med stormsteg till de flestas stora glädje! Solens sköna vårstrålar har redan börjat visat sig så smått, plusgraderna blir allt fler och det är bara en tidsfråga innan vi kan lägga upp våra vinterkläder på vinden och göra plats för klänningar, shorts och sandaler. Men för alla sport- och orienteringstokiga människor innebär den här tiden på året ännu mer: man kan äntligen börja löpa och träna ute som vanligt igen! Efter flera månader av antingen tråkig inomhusträning i svettiga lokaler eller också isande kall utomhuslöpning i 15 minus med istappar från alla möjliga kroppsöppningar som följd ser vi nu framåt mot sköna löparrundor i solens härliga sken. Kanske med ett svalkande dopp i sjön eller en isglass som avslutning?

Hjälpmedel i spåret

Ny säsong brukar betyda en del nya inköp – så även inom löpningen. De senaste åren har industrin kring just denna motionsform exploderat, och det räcker inte längre att köpa ett par gympaskor på stormarknaden och sticka ut i mysbyxor och en urtvättad reklam-t-shirt och springa. Nej, du bör (bland annat) ha multifunktionella löparbyxor som andas, en anti sweat control tröja och en liten klocka som talar om hur långt du sprungit, var, när, hur och varför. Det kan låta överdrivet, men många av de här hjälpmedlen och materialen kan göra mycket nytta och vara till stor hjälp i din löpning. Såhär säger till exempel Kerstin Andersson till Lokaltidningen:

– Jag prioriterar skorna och köper ett par av hög kvalitet varje år. Numera lägger jag också en del pengar på kläder och andra tillbehör, säger Ystadsbon Kerstin Andersson som springer sju dagar i veckan innan hon går till jobbet som förskolelärare på Backaskolan.
Kerstin har upptäckt fördelarna med att investera i sin hobby.
– Jag känner mig som en bättre löpare med bra utrustning, löpningen blir till exempel smidigare när tröjan inte fladdrar.”

Så nästa gång du ser en reklamskylt med ett budskap i stil med ”köp ny löparutrustning”, rynka då inte på näsan utan fundera en extra gång på om det inte är läge att göra just det! Ett par lätta löparskor eller ett ”armband” att ha din musikspelare i när du är ute i löparspåret gör träningen både roligare och lättare!