När konditionen inte räcker till är det jobbigt i skogen. Du snubblar och slänger. Har inte riktigt koll på kartan längre och måste stanna upp för att kunna koncentrera dig. Du önskar att du hade tränat mer och orkat lika mycket som den du jagar. Det är svårt att hålla motivationen uppe för ren konditionsträning. Det är ju orienteringen som ska vara träningen, men det räcker inte alltid. Detta beror självklart på vilken nivå du orienterar och vilka ambitioner du har, men det är alltid kul att orka mer. Ett stort problem är dock att vanlig löpning bidrar till ännu mer slitage i leder och ben. Det är för många svårt att springa och orientera samtidigt.

Cykla för kondition

Cykling är en väldigt bra form av konditionsträning. Det bästa är att cykling ger bättre syreupptagning medan det är skonsamt mot kroppen. När du trampar får du inga stötar, som vid löpning, utan kan hela tiden fortsatta runt. Detta gör att speciellt knäna mår mycket bättre vid cykling. Du kan även anpassa cyklingen efter vad du har för mål. Och köpa en annorlunda cykel beroende på hur du vill träna. Titta på Cykloteket för att se olika cyklar. Du kan cykla långt och långsamt om du vill bli uthållig, och bland in lite kortare men mer intensiva pass. Du kommer känna stor skillnad på hur effektiv din kropp är och hur mycket mindre du behöver jobba för att fortsätta framåt.

Cykling är bra för alla. Det är skonsam och effektiv träning.

Cykelträning är också vettigt för dig som orienterar eftersom det även tränar dina bens muskelatur. Eftersom du kan cykla mycket längre än du kan springa, vänjer sig dina muskler och blir mer uthålliga. Även resten av kroppen får jobba, eftersom du hela tiden måste hålla upp överkroppen då du lutar dig framåt.