Det är lätt att gå vilse och förirra sig bort. Man försöker hitta nya stigar och finna den mest effektiva vägen fram. Ibland ser man inte skogen för alla träden och ljuset i tunneln kan verka väldigt långt bort – i livet självt såväl som när man är ute i skog och mark. Mörkret faller och det är långt hem…. Och vad gör man? Svaret stavas GPS. Såhär skriver företaget Garmin:

”Byggd för att hålla”, dessa fyra ord är ingraverade i sten på Garmins huvudkontor och utgör det motto som företaget jobbar hårt för att hålla i alla sina produkter. Företaget tillverkar GPS-system och tillbehör för flyg, bil, båt, outdoor och sportindustrin. Deras produkter är framtagna för att underlätta, hjälpa och stödja dig i det du håller på med.

Och just så ska en GPS vara: praktisk och användbar i alla sammanhang, en räddare i nöden som aldrig sviker. När man står rådvill mitt ute i stormens öga ska den lilla manicken åka fram och enkelt visa vägen hem. Du hittar hela sortimentet online, ett stort utbud av GPS:er för hemmabruk som är anpassade efter en uppsjö av situationer och platser.

Vad är en GPS – egentligen?

GPS står för Global Positioning System och är ett system för satellitnavigering som utvecklades under 1970-talet. Det kom i drift 1994 och används idag för navigation på hav, land och i luften. Systemet används också för geodetisk mätning och för tidsreferenser. GPS-mottagaren kan bestämma sin position utifrån följande parametrar: latitud, longitud och altitud. Denna positionsbestämning sker genom en avståndsmätning från ett antal satelliter, som skickar ut information om tid, datum, vilken satellit det är som sänder och var den befinner sig vid varje given tidpunkt. Systemet var från början avsett för den amerikanska militären, men efter 2000 fick även privatpersoner tillgång till de exakta mätningarna. Tänk på det nästa gång du är vilsen och söker hitta rätt bland snåren!

 

det är i rymden det händer