När vi föds är vi utrustade med fötter, men allt eftersom så kompletteras dessa med skor som ska stabilisera och dämpa åt oss. Men frågan är, behöver vi verkligen skor som gör det, borde inte vår kropp vara gjorda för att springa utan skor? 

Det är en fråga en del personer har ställt sig under den senaste tiden. Om evolutionsteorin stämmer, vilket vi antar att den gör, så ska våra kroppsdelar vara utformade på ett sätt som gör att vi enklare kan göra allt det vi gör till vardags. Och springa, det har vi gjort länge, för att till exempel jaga djur eller ta oss från plats till plats. Så ska det verkligen vara nödvändigt med gympaskor som har en högt uppbyggd dämpning för hälen, är vi verkligen byggda för att springa med dessa? Eller är det snarare så att vi utvecklat löpstilen efter skorna, snarare än skorna efter löpstilen? Kanske är det så, och det finns allt fler som anammar det som i folkmun kallas för barfotalöpning. Då springer man utan skor eller med skor som har mycket tunn sula och är väldigt flexibla. En av de populäraste modellerna har även tår, vilket ger bra balans och kontakt med marken. Det har skrivits en hel del om barfotalöpning vilket gjort att intresset ökat rejält, och fler och fler testar på det nya sättet att springa på. Men hur ska man börja och vad ska man tänka på?

  • Ta det mycket försiktigt i början! Dra på dig sportkläder och dina barfotaskor, och ge dig sedan ut på en väldigt försiktig tur. Spring max fem minuter i dem första gångerna, och sedan kan du sakta öka takt och längd på turerna. Men eftersom det är ett väldigt nytt sätt att springa på för kroppen måste alla de muskler och annat som används få vänja sig innan du sätter igång i högre takt.
  • Ändra löpsteget! När du börjar med barfotalöpning så sätter du inte längre i hälen först när du landar, och du sätter inte foten framför dig när du landar. I stället så landar då på mellan- och framfoten, och landar med foten mer mitt under din mittpunkt. Då blir det ingen chockartad hård belastning på benen när du slår i marken eftersom du med framfoten dämpar steget, vilket inte händer när du slår i hälen först.
  • Börja gärna på platt underlag utan hinder, så att du får känna av skorna och löpstilen ordentligt. Sedan kan du ge dig ut i skog och mark och springa, eftersom du känner underlaget så väl genom barfotaskor så kommer du få bra balans då du vet exakt vad som pågår under dina fötter. Barfotaskor funkar fint både på asfalt och i terräng.

Det passar kanske inte alla med barfotalöpning, men det är absolut värt att pröva. Det kommer vara tungt och jobbigt i början då du måste ställa om löpsteget och göra annorlunda från vad du är van vid, men så är det ju alltid när man ska lära sig något nytt. Ta det vackert och vänj dig långsamt så ska du se att det blir bra!