Orientering är som många förstår en sport som kräver en hel del varma, vattenavstötande och luftiga kläder helt beroende på vad det är för väder ute. Så är det med alla sporter som utförs ute, att rätt kläder för rätt väder är en regel snarare än ett undantag är egentligen inget konstigt. Dock är det alltid lika svårt att veta vilka kläder som håller för vad och söker man efter allvädersjacka så kommer ett flertal val upp.

klättrar på bergUtomhussporter lockar allt mer och just tävlingar utomhus i bitande kyla, leriga stigar och citydelar är nu större än någonsin. En hysteri att få andas frisk luft och känna vinden i håret är nu betydligt mer eftertraktat än gympapass i en trång lokal som tidigare lockade många. Vi åker idag upp till fjällen och testar på militärövningar och pushar våra kroppar in i det sista. Det man då bör tänka på är:

  • Riktiga skor, skorna är det absolut viktigaste när vi tränar, både för inomhus och utomhus. Löparskor som har rätt dämpning och rätt konstruktion för normala steg eller riktade beroende på hur man springer. I terräng och skog kan ett par skyddande skor vara avgörande för att förhindra svåra skador.
  • Allvädersjacka som andas, den perfekta bladningen mellan väder och vind, skydd mot regn och vind är ett måste när man sysslar med utomhussporter. Väteavstötande träningstights vid löpning, en luftig och skyddande jacka på en och samma gång utifall himlen öppnar sig, och så vidare. Tänk också på att införskaffa ett riktigt bra underställ som håller kroppen varm och inte håller kvar svetten i tyget.
  • För kalla dagar är det viktigt att hålla sig varm, mössor, vantar, varma sockor och liknande kan komma att vara väldigt praktiska för att inte blir för nedkyld. Många använder ett pannband hellre än en mössa då det tillåter den värsta hettan att försvinna ur kroppen.

Fler saker att tänka på

Kläder är en viktig del i själva träningen utomhus om inte den viktigaste, kläderna kan man köpa hos www.nicework.nu och få en bra översikt på vad som kan behövas. En annan viktig del är att mentalt förbereda sig för den tuffa terrängen som man ska bege sig ut i. Bland annat är det viktigt att man vet vad man ger sig in på innan tävlingen och att man tränat upp sig tillräckligt innan själva loppet.