Som värd för årets VM i orientering stod Riga, men det var ingen lett som kammade hem guldet – det gjorde en svensk. Men vägen till toppen under VM har varit allt annat än enkelt för vår Tove Alexandersson.

Orientering blir allt populärare i Sverige, men en grupp som inte gillar när orienteringssugna tar sig in på deras marker är jägare. För en jägare är det nämligen inte bara jaktutrustning och jakt som är viktiga delar av deras liv, även viltvård tar upp en stor del av deras tid när jaktsäsongerna pausar. Så när hurtiga orienterare ger sig ut i skog och mark menar man att det kan störa djurlivet. Men till och med den mest inbitna av jägare såg nog tjusningen med orientering nu under sensommaren. För då gick nämligen orienterings VM av stapeln och den som kammade hem guldet var ingen mindre än svenskan Tove Alexandersson – som troligtvis övat på sina kunskaper även hon på någon jägares marker.

Tuff start innan guld

I Sveriges Radio skriver man att Tove Alexandersson haft en osedvanligt tuff VM-vecka i Riga, och det är ett som är säkert. Först blev det guld i mixedstafetten, och ett individuellt silver i långdistans i sprint, sen blev on utan resultat i medeldistansen där hon dessutom gjorde en stor miss redan i början av loppet. Som kommentar på det säger hon till tidningen:

”– Även de dåliga loppen ger någon form av lärdom, och något som man kan ta med sig, säger Alexandersson med lite distans till misslyckandet.”

Däremot när det blev dags för långdistansen blev det andra bullar. Tidigt i loppet tog hon ledningen och den höll hon hela vägen in i mål. Hela 1,27 var hon före silvermedaljören Maja Alm från Danmark